Türkçe  |  English  |  العربية
10 Kasım 2024 Pazar / 8 Cemaziye'l-Evvel 1446
Araştırma - inceleme dizisi

4- İBADET VE MÜESSESE OLARAK ZEKAT

Bu eser, kolektif bir çalışma ile meydana getirilmiştir. Zekâtla ilgili esaslardan önemli olanları bu kitapta bulmak mümkündür. Zekât ve sadakanın manasını açıklayarak söze başlayan eserde, önce fakirlik problemi, zekâtın tarihçesi ve önemi üzerinde durulur. Daha sonra zekâtı vermek istemeyene verilecek cezayı izah eder ve müessese olarak zekâtın ehemmiyetini, işlevlerini ve gereğini anlatır. 
Daha sonraki bölümlerde sırasıyla zekât mükellefi olmanın sebep ve şartlarını, tam mülkiyet meselesini, nemâ ve nisab konusunu, temel ihtiyaçlar meselesini ve havalâni'l-havli izah eder. Bu meyanda zekâta tabi olan mallar hakkında oldukça teferruatlı bilgi verir. Bilhassa ziraî mahsullerin zekâtında orijinal açıklamaları yapar.Özellikle günümüzün yeni konuları olan bina, makine, fabrika, nakil vasıtaları, serbest meslek, maaş ücret hisse senedi ve benzeri gelir vasıtalarının zekâtla alakasını ele alır ve izahlar yapar. Bu konularda doyurucu bilgiler vardır.
Kitabın önemle üzerinde durduğu konulardan biri de zekâtın sarf yerleridir. Zira zekâtın sarf yerleri, herhangi bir tereddüde mahal kalmayacak tarzda Kur’ân'da yer almıştır.
Bilindiği gibi bunlar sekiz tanedir. Kur’ân'da zekâtın sadece iki yönü ele alınmıştır: Farz oluşu ve sarf yerleri Zekâta ait diğer ahkam Kur’ân'da yer almamıştır. Onları Rasûlullah (s.a.v) açıklamış ve uygulamasını da bizzat yapmıştır. İşte bu önemli hususlar yeterli derecede izah edilmiştir. Burada çok önemli bir husus da zekâtın hak sahiplerine nasıl taksim edileceği meselesidir ki, bu konu günümüzde çözüm bekleyen bir konudur. Bu husus da açıklanmıştır. 
Dördüncü bölümde zekâtın toplanması ve dağıtılması hakkında gerekli bilgiler verildikten sonra beşinci bölümde fert ve cemiyet hayatında zekâtın yeri ve önemi ele alınmıştır. Altıncı bölümde fıtır sadakasından bahsedilmiştir. Yedinci bölümde ise, zekat dışındaki mâli mükellefiyetlerden söz edilmiştir.
Zekât, İslâm'ın beş şartından biridir. Mal ile yapılan bir ibadet, iktisadî, sosyal yönleri ve önemli sosyal fonksiyonları bulunan bir müessesedir. Bu kadar önemli olduğu içindir ki, Kur’ân-ı Kerim'de zekât, defalarca ve hemen namazın arkasından emredilmiş; hadis kitaplarında müstakil bir bölüm konusu olmuş, fıkıh kitaplarının ibadetlere ayrılan kısmında bir ana bölüm olarak yerini almıştır. İslâm alimleri bunlar ile yetinmeyerek onu "es-siyaseti'ş-şer'iyye, el-emvâl, el-ahkâmü's-sultaniyye" kitaplarında bahis konusu edilmiş, hatta müstakil zekât kitapları yazılmıştır. Bu kitap, zekât müessesesine günümüz problemleri açısından yönelerek ve eslaf yolunda yürüyerek atılmış bir adımdır.
▪ Günün Ayeti
Rabbimiz! Onları da, onların atalarından, zevcelerinden, nesillerinden iyi olanları da kendilerine vâdettiğin Adn cennetlerine koy. Şüphesiz azîz ve hakîm olan sensin! Mü'min Suresi, 8
▪ Günün Hadis-i Şerifi
Resulullah (sav) kadınlarından biriyle beraber idi. Yanından bir adam geçti. Aleyhissalatu vesselam adamı çağırarak: "Bu benim zevcemdir." dedi. Adam: "Ey Allah'ın Resulü! Ben herkesten şüphe etsem de sizden şüphe etmem!" deyince, Aleyhissalatu vesselam: "Şeytan insana kanın nüfuz ettiği gibi nüfuz eder." buyurdular. Müslim, Selam 23, (2174)
_12351820102021_
_12351820102021_
▪ Duyurular
▪ Bazı İSAV Yayınları
▪ Namaz vakitleri