Türkçe  |  English  |  العربية
14 Aralık 2024 Cumartesi / 12 Cemaziye'l-Ahir 1446
Milletlerarası tartışmalı ilmi toplantılar dizisi

11- GÜNÜMÜZDE AİLE

_1035304122013_

İslâmî İlimler Araştırma Vakfı (İSAV), Başbakanlık Aile ve Sosyal Araştırmalar Genel Müdürlüğü ile birlikte aile konusu, ULUSLARARASI AİLE SEMPOZYUMU adı altında uluslararası bir sempozyumla masaya yatırılmıştır. Sempozyum, İstanbul Eresin Topkapı Hotel’de 02-04 Aralık 2005 tarihleri arasında gerçekleştirilmiştir. Üç gün süren sempozyum, ikisi panel olmak üzere toplam 14 oturum şeklinde gerçekleştirilmiş ve bu oturumlarda Türkiye’den ve değişik ülkelerden 60 civarında bilim adamı konuyla ilgili konuşma yapmıştır. Batı’dan, İslâm Ülkelerinden, Türk Cumhuriyetleri’nden ve Türkiye’den sempozyuma katılan, alanlarında uzman bilim adamları ailenin tarih boyunca geçirdiği değişimi, Batı ve İslâm ülkelerinde aile yapısı, Türk Cumhuriyetleri’nde aile ve aileye ilişkin takip edilen politikaları ayrıntılı biçimde tartışmıştır. 

Sempozyumda panel şeklinde gerçekleştirilen oturumlarda İslâm ülkelerinde ve Türk Cumhuriyetleri’nde aile yapısı, ailenin geçirdiği değişim, aileye ilişkin temel sorunlar ve bu sorunlara yönelik resmî politikalar üzerinde durulmuştur. Bununla birlikte Avrupa Birliği aile politikaları da bu sempozyumda masaya yatırılmıştır. Avrupa Birliği’nin bir aile politikasının olup olmadığı, varsa ne tür politikalara sahip olduğu, Birliğin ilgili kurumlarında görevli uzmanlar tarafından tartışılmıştır. 

Sempozyumun ağırlıklı konusunu Türk ailesinin yaşadığı sorunlardır. Türk ailesinin geçirdiği tarihî değişimi ortaya koymak için başta Osmanlı aile yapısı olmak üzere Türk ailesinin tarih boyunca yaşadığı değişim evreleri ayrıntılı biçimde ele alınmıştır. Sempozyumdaki oturumların bir kısmı doğrudan doğruya Türk ailesini yakından ilgilendiren “yaşlılar ve bakım sorunları, sokak çocukları, bakıma muhtaç çocuklar, aileye ilişkin resmî politikalar, yoksulluk ve aile, medya ve aile” gibi sorunlara ayrılmıştır. 
 
Türkiye’de aile konusunda uluslararası düzeyde gerçekleştirilmiş en kapsamlı bilimsel toplantılardan biri olan bu sempozyumda aşağıdaki konularda oturumlar gerçekleştirilmiştir: 
 
Değişim Sürecinde Dünyada ve Türkiye’de Aile Yapısı,
Aileye İlişkin Resmî Politikalar ve Hukuksal Sorunlar,
Sokak Çocukları ve Bakıma Muhtaç Çocuklar ,
İslâm Düşünce ve Hukukunda Aile,
Osmanlı Aile Yapısı,
İslâm Ülkelerinde Aile ve Aile Politikaları,
Parçalanmış Aileler ve Sorunları,
Yoksulluk ve Aile,
Yaşlılar ve Bakım Sorunları,
Avrupa Birliğinde Aile,
Türk Cumhuriyetlerinde Aile ve Aile Politikaları,
Kadın Kimliği ve Aile,
Bilgi Toplumunda Medya ve Aile, 


▪ Günün Ayeti
Ve çok çok analım seni. Tâ-Hâ Suresi, 34
▪ Günün Hadis-i Şerifi
Resulullah (sav)'a üstü başı yok, ayakları çıplak, sadece kaplan postu gibi çizgili bedevi peştamalı -veya abalarına- sarınmış, kılıçları boyunlarında asılı oldukları halde hepsi de Mudarlı olan bir grup geldi. Onların bu fakir ve sefil halini görmekten Resulullah (sav)'ın yüzü değişti. Odasına girdi, tekrar geri geldi. Hz. Bilal'e ezan okumasını söyledi. O da ezan okudu, sonra ikamet getirdi. Namaz kılındı. Aleyhissalatu vesselam namazdan sonra cemaate hitabetti ve: "Ey insanlar! Sizi tek bir nefisten yaratıp, ondan zevcesini halk eden ve ikisinden de pek çok erkek ve kadın var eden Rabbinizden korkun. Kendisi adına birbirinizden dilekte bulunduğunuz Allah'ın ve akrabanın haklarına riayetsizlikten de sakının. Allah şüphesiz görüp gözetmektedir." (Nisa 1) ayetini okudu. Bundan sonra Haşir süresindeki şu ayeti okudu: "Ey insanlar, Allah'tan korkun. Herkes yarına ne hazırladığına baksın. Allah'tan korkun, çünkü Allah işlediklerinizden haberdardır" (Haşr 18). Resulullah sözüne devamla: "Kişi dinarından, dirheminden, giyeceğinden, bir sa' buğdayından, bir sa' hurmasından tasaddukta bulunsun. Hiçbir şeyi olmayan, yarım hurma da olsa mutlaka bir bağışta bulunmaya gayret etsin" buyurdu. Derken Ensar'dan bir zat, nerdeyse taşıyamayacağı kadar ağır bir bohça ile geldi. Sonra halk sökün ediverdi (herkes bir şey getirmeye başladı). Öyle ki, az sonra biri yiyecek, diğeri giyecek maddesinden müteşekkil iki yığının meydana geldiğini gördüm. Resulullah (sav) memnun kalmıştı, yüzünün yaldızlanmış gibi parladığını gördüm. Şöyle buyurdular: "İslam'da kim bir hayırlı yol açarsa, ona bu hayrın ecri ile, kendisinden sonra o hayrı işleyenlerin ecrinin bir misli verilir. Bu, onların ecrinden hiçbir şey eksiltmez de. Kimde İslam'da kötü bir yol açarsa, ona bunun günahı ile, kendinden sonra onu işleyenlerin günahı da verilir. Bu da onların günahından hiçbir eksilmeye sebep olmaz." Müslim, Zekat 69, (1017); Nesai, Zekat 64, (5, 75-76)
_12351820102021_
_12351820102021_
▪ Duyurular
▪ Bazı İSAV Yayınları
▪ Namaz vakitleri