Türkçe  |  English  |  العربية
6 Ekim 2024 Pazar / 2 Rebiü'l-Ahir 1446
Vakıf Çalışanları
VAKIF ÇALIŞANLARI, YAPTIĞI İŞLER ve ÖZGEÇMİŞ BİLGİLERİ

1. Dr. İSMAİL KURT,               YAYIN HİZMETLERİ

1949yılında Kastamonu İli, Azdavay İlçesi’ne bağlı Yeşilköy’de doğdu. İlkokulu köyünde okudu. Ortaöğretimini Ankara İmam-Hatip Okulu’nda tamamladı(1971).İstanbul Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arap-Fars Dilleri ve Edebiyatları Bölümü’nden mezun olduktan sonra(1977), çeşitli ortaöğretim kurumlarında ücretli öğretmenlik yaptı. Askerlik hizmetini yedek subay olarak tamamladı(1981).

İstanbul Üniversitesi Sosyal Bilimler Enstitüsü’ne bağlı İktisat Fakültesi Türk İktisat Tarihi Anabilim Dalı’nda, “İstanbul kadılığı, 106 numaralı Ferman Sicili Tavsif ve Tahlili” teziyle yüksek lisans yaptıktan sonra(1988) aynı bölümde doktora çalışmalarına başladı ve “Nazariyatta ve Tatbikatta Para Vakıfları” konulu teziyle doktor unvanını kazandı(1995).

06 Ocak 1971 – 15 Mart 1998 tarihleri arasında T.C. Diyanet İşleri Başkanlığı’nın merkez(Derleme ve Yayın Md.) ve taşra(Eminönü, Fatih ve İstanbul Müftülüğü) kurumlarında 27 yıl 5 ay yaptığı genel idare hizmetleri kadrosunda memur ve uzman olarak çalıştı. 16 Mart 1998 tarihinde kendi isteği ile emekli oldu. Görevi sırasında;

a) İstanbul Müftülüğü Ser'î Siciller Arşivi Memurluğu, Ser'î Siciller Arşivi Uzmanlığı sırasında Müftülük kütüphanesine intikal eden 456 yazma eser ve diğer matbu 3.960 kitabın, 1820 yılından itibaren tutulan 4.300 kayıt defterlerinin,700 klasör gelen evrakın, 60.000 civarında giden evrak ile 8.000’e yakın şahıs dosyasının, Şer‘î Siciller Arşivi’nde bulunan 9.872 adet mahkeme sicilinin, onbine yakın menkul ve gayr-i menkul vakıf kayıtlarının tasnif, katalog, mikrofilm çalışmalarını yürüttü. Türk Cumhuriyetlerindeki insanların bilgilendirilmesi projesini yürüttü ve bu maksatla Azerice, Kazakça ve Uygurca hazırlanan kitapların bu dillere çevirtilmesi, dizgi, tashih, baskı, cilt ve tevzi hizmetlerini başarı ile tamamladı.

b)Türk Cumhuriyetlerindeki insanların dinî yönden bilgilendirilmesi projesini yürüttü ve bu maksatla Azerice, Kazakça ve Uygurca ilmihallerin tercüme, dizgi, tashih, baskı, cilt ve tevzi hizmetlerini ifa etti.

c)İstanbul Müftüleri Albümü’nün yazı, resim, dizgi, baskı takibi ve tevzi işlemlerini yaptı.

d)Çeşitli yayınevlerince yayınlanan bazı kitapları yayına hazırladı ve tashihlerini yaptı.

e)İstanbul Gaziosmanpaşa İlçesi’nde 126 dairenin yapımını gerçekleştiren bir yapı kooperatifinde üç dönem yönetim kurulu başkanlığı yaptı.

f)Yeşilköylüler Yardımlaşma Derneği’nde iki yıl Yönetim Kurulu Başkanlığı, sekizyıl Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. Ayrıca İstanbul Fatih İlçesi, Yavuz Selim Mh., Kangal Sk. No. 21 adresindeki Altıpoğaça Camii’nin yeniden ihyasını sağlayan Altıpoğaça Camii İhya, Koruma, Kültür ve Yardımlaşma Derneği Yönetim Kurulu Üyeliği yaptı. 

g)1982 yılından itibaren İslâmî İlimler Araştırma Vakfı’nca tertiplenen bütün millî ve milletler arası tartışmalı ilmî toplantı, kurs ve seminer toplantılarına aktif görev yaptı: Toplantı sırasında resim çekme ve kamera kaydı, toplantı sonrası ise toplantıya katılan ilim adamlarının konuşmalarını CD veya kasetlerden deşifre etme, bildirileri/tebliğleri toplantı metinleri halinde derleme, dizgi, düzeltme, sayfa düzeni, indeks, iç ve dış kapak hazırlama dâhil, 134 ilmî eserin kitap olarak yayınlanmasını sağladı. Hâlen aynı görevde devam etmektedir.

 

Üzerinde Çalıştığı Konular

►II Mahmut Dönemi Fermanlarının Değerlendirilmesi,

►İlk Dönemden Günümüze Kadar Para Vakıflarının Teorik ve Uygulama Açısından Değerlendirilmesi,

►Cumhuriyet Dönemine Kadar Özel Kişilerin Kurdukları Para ve Taşınmaz Mal Vakıflarının Mahkeme Kayıtlarından Tespiti (Katalog Çalışması),

►İstanbul Müftülüğü’ne intikal eden 3.960 ve İslâmî İlimler Araştırma Vakfı'na(İSAV)bağışlanan 7.128 olmak üzere toplam 11.088 kitabın defter ve bilgisayar kayıtlarının bizzat yapılması, mevcut kitapların kataloglarının hazırlanması ve bu kütüphanelerin tanzim ve tefrişi(Kütüphane Hizmetleri Çalışması).

►Eminönü ve Fatih Müftülüklerindeki çalışmalarında resmî evrakın kayıt ve kabulü, cevaplandırılması, ekleriyle birlikte dosyalanması, arşivlenmesi(Büro Hizmetleri Çalışması).

 

Yayınlanmış Kitapları

Para Vakıfları Nazariyat ve Tatbikat, İstanbul 1996, 304 sayfa; ilaveli ikinci baskı: İstanbul 2016, 384 sayfa

Bab-ı Meşihat Şeyhü’l-İslâmlık Arşivi Defter Kataloğu; İsmail Kurt, Bilgin Aydın, İlhami Yurdakul, İSAM Yayınları; İstanbul, 2006, 16 x 24 cm., 294sayfa.

İstanbul Şer‘iyye Sicilleri Vakfiyeler Kataloğu; İsmail Kurt, Bilgin Aydın, İlhami Yurdakul, Ayhan Işık, Esra Kurt, İSAM Yayınları: 169; İstanbul,2016, 27 x 19 cm., 712 sayfa.

 

Yayınlanmış Makaleleri

►“İstanbul Para Vakıfları” (1996), Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi. 101, (ss.65-96).

►“Kadınlarla İlgili Fermanlar” (1996), Sosyal Hayatta Kadın içinde (ss.339-346). İstanbul, Ensar Neşriyat.

►“Üsküdar ve Çevresi Tarihinin Kaynakları” (1996), Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, sayı: 101, (ss. 205-216).

►“Vakıf Müessesesi” (1997), XV. ve XVI. Asırları Türk Asrı Yapan Değerler içinde(ss. 501-535). İstanbul,  Ensar Neşriyat.

►“953/1546 Tarihli İstanbul Vakıfları Tahrir Defteri’ne Göre Para Vakıfları”(1998), Türk Dünyası Araştırmaları Dergisi, sayı: 112, (ss. 153-180).

►“Şer‘î Siciller ve Meşihat Arşivi” (2003), Diyanet Aylık Dergi, Mart 2003,sayı: 147, (ss.42-45),

►“Para Vakıfları ve Ekonomik Hayat”. (2007 ) Sivil Toplum Dergisi, İstanbul,sayı: 19, (ss. 123-136).

►“Para Vakıfları ve Davut Paşa Mahkemesi’nde Kayıtlı Para Vakfiyeleri” (2010),Prof. Dr. Sacit Adalı’ya 65. Yaş Armağan adlı eser içinde, İstanbul,  Filiz Kitabevi, (ss. 179-214).

►“Kredi Kaynağı Olarak Para Vakıfları”, (İstanbul 2011) (Aralık 2011) İslâm Hukuku Açısından Tarihten Günümüze Kredi ve Finans Yöntemleri adlı eser içinde)(ss. 315-339)

► “Şer‘iyye Sicilleri ve Bâb-ı Meşihat(Şeyhü’l-İslâmlık ) (İstanbul 2012) Kayıtları Işığında Osmanlı’da Nikâh Uygulamaları”, Dinlerde Nikâh adlı eser içinde) (ss. 179-214)

 

Yayına Hazır Makaleleri

►Para Vakıfları ve Muhasebe Kayıtları(Cash Waqfs in the Ottomans asPhilanthropic Foundations And Their Accounting Practices), Ağustos 2007’deKanada’da kısmen sunulan tebliğ metni, 8 sayfa

►“Vakıfların Muhasebe Usulü(اصول المحاسبة للاوقاف)”,  Diyanet İşleri Başkanlığı, Vakıflar Genel Müdürlüğü, Kuveyt Vakıflar Genel Sekreterliği ile İslam Kalkınma Bankası’nın13-15 Mayıs 2011 tarihlerinde, İstanbul Conrad Otel’de gerçekleştirdiği “V. Vakıfların Fıkhî Sorunları Sempozyumu/Waqf Jurisprudentional Issues Forum/ استكتاب بحث لمنتدى قضايا الوقف الفقهية الخامس”konulu uluslararası toplantıda sunulan tebliğ metni(Türkçe, Arapça), 30 sayfa.

►“Para Vakıflarının Muhasebesi”, Fatih Sultan Mehmet Üniversitesi,  Emanetü’l-Ammeti’l-Evkaf ve IRTI’nın 15-16Mart 2014 tarihlerinde, İstanbul Eresin Topkapı Hotel’de gerçekleştirdiği “Osmanlı ve Modern Türkiye Tecrübesinde Para Vakıfları” konulu uluslararası toplantıda sunulan tebliğ metni.

 

Yabancı Dil

İngilizce, Almanca, Arapça, Farsça ve Osmanlıca: Okuma, yazma ve sözlük yardımı ile tercüme orta derece




2. SEYİT ALİ TÜZ,           YAZIŞMALAR
          

23.09.1949yılında Konya-Beyşehir Doğanbey Mahallesinde dünyaya geldi. İlk ve Orta tahsilini Doğanbey’de tamamladı. Kendi memleketinde Kur’an, Arapça, Hadis, Tefsirve Fıkıh dersleri okudu. Sonra okul dışından fark derslerini vererek Konya İmam-Hatip Lisesi’ne başladı. Lise tahsilinden sonra Konya Yüksek İslâm Ensti­tüsü’nü bitirerek öğretmenliğe başladı. Devlet hesabına okuduğu için mecburi hizmetini tamamlamak için değişik vilayetlerde öğretmenlik görevini tamamladı.

Evli, iki çocuk babası ve beş torun dedesidir.

 

Sırasıyla öğretmenlik yaptığı yerler:

·      Edirne-Uzunköprü Ortaokul ve Lisesinde Din dersi öğretmenliği (1975-1977)

·      İstanbul-Hasdal yedek subay olarak askerlik (1977-1979)

·      Yozgat İmam Hatip Lisesi Öğretmenliği ve idareciliği (1979-1980)

·      İstanbul-Gaziosmanpaşa İmam-Hatip Lisesi Öğretmenliği (1980-1987)

·      İstanbul-Fatih İmam-Hatip Lisesi Öğretmenliği (1987-2014)

·      İslami İlimler Araştırma Vakfı (1993- ………)

 

Sosyal Faaliyetleri:

·      Edirne-Uzunköprü’de bulunduğu yıllarda ilk İmam-Hatip Lisesi açma faaliyetlerine öncülük etti.

·      Askerlik müddeti içinde İstanbul/Hasdal 125. Piyade Alayı içinde bir cami yaptırdı.

·      Yozgat’da bulunduğu süre içinde YİMPAŞ Holdingin ilk basamağı olan tüketim kooperatifi­nin kurucularından oldu.

·      1993yılında Milli Eğitim kanalıyla gittiği Azerbaycan’ın Mingeçevir şehrinde İmam-Hatip Lisesi aç­tı. Okulda öğretmenliği yanında bulunduğu şehirde sivillere yönelik Kur’an çalışmaları yaptı. Cuma ve bayram namazlarını kıldırdı ve radyo konuşmaları yaptı.

·      İstanbul’da kendi hemşerilerine yönelik faaliyet gösteren Doğanbeyliler Kültür, Eği­tim ve Yardımlaşma Derneği’nin kurucularından oldu. Halen derneğin başkanlığını yürütmekte ve Hadis sohbetleri yapmaktadır.

 

İlmî Faaliyetleri:

·      1993yılından buyana İslâmî İlimler Araştırma Vakfı’nda Vakıf adına Medine İslâm Üniversitesi ile birlikte beş dönem İmam-Hatip Lisesi Öğretmenlerine yönelik Arapça ihtisas kurslarını organize etti. Türkiye’nin değişik vilayetlerinden çağrılan öğ­retmenler bir ay süreyle bu kurslardan istifade etmiştir.

·      İslami İlimler Araştırma Vakfı’nın düzenlediği İhtisas, Millî ve Milletlerarası Tartışmalı İlmî Toplantıların sekreterliği ve Vakıf yayın hazırlık çalışmalarının yürütülmesi

 

Yayın Faaliyetleri:

·      İmam Nevevî’nin “Kırk Hadis Şerhi’ni sadeleştirdi. Bu eser Hisar yayınevi tarafından basılmıştır.

·      Konyalı Mehmet Vehbi’nin dört cilt “Tam Metin Sahih-i Buharî”nin yeniden gözden geçirdi ve tashihini yaptı. Bu eser dört cilt halinde Üçdal Neşriyat tarafından basılmıştır.

·      Özellikle öğrencilere ve halka yönelik dersler halinde “İman ve İbadet Bilgisi Dersleri” ismiyle bir kitap hazırladı. Bu eser Dernek tarafından basılarak ücretsiz dağıtılmaktadır.

·      Bir Müslümana günlük hayatında lazım olacak fıkhî bilgileri ihtiva eden “Müslümanın Hayatında Helal ve Haramlar” ismiyle bir kitap hazırladı. İleriki tarihlerde basılacaktır.

·      İmam Hatip Liselerinde Fıkıh dersini sevdirmek, ilm-i hal bilgilerini artırmak ve mesleğe hazırlamak amacıyla yapılan yarışmalarda  el kitabı olması için “İman-İbadet Bilgi Notları” adıyla bir kitap hazırladı. İleriki tarihlerde basılacaktır.


▪ Günün Ayeti
O, bunların hepsini kuşatmış ve sayılarını tesbit etmiştir. Meryem Suresi, 94
▪ Günün Hadis-i Şerifi
Hastayı ziyaret ederken az oturmak ve az gürültü yapmak sünnettendir. (Rezin ilavesidir) Buhari, İlm 39, Cihad 176, Cizye 6, Megazi 83, İ'tisam 26, Marda 17,3
_12351820102021_
_12351820102021_
▪ Duyurular
▪ Bazı İSAV Yayınları
▪ Namaz vakitleri